Ensimmäiset metsätyöt – uuden istutus

Minun ja mieheni ensimmäisiin metsätöihin lukeutui kuusentaimien istutus keväällä 2020. Istutusala oli noin hehtaarin, mutta erittäin mäkistä. Välillä sitä otettiin vaan putki kainaloon ja kiivettiin mäkeä ylös. En osaa sanoa kauanko projektissa meni, kun teimme sitä osin leipätöiden ohella toukokuussa, olisiko ollut muutamia päiviä. Taimiksi valikoitui kuusi, sillä tiedossa oli, että alueella liikkuu hirviä (joille kuusi maistuu vähiten). Alue oli muokattu ennen ”talvea” vuoden 2019 puolella. Maanmuokkaus on tärkeää siksi, että taimet pääsevät paremmin kasvuun mättäillä. Periaatteessa istutus oli helppoa, kun etsi vain mättään ja iski taimen siihen 😀 Ennen projektia tuli kyllä katsottua ohjevideoita ja alan tekstejä netistä, ettei vaan mokaa suuremmin. Tässä vaiheessa täytyy sanoa, että netistä löytyy valtavasti päteviä ohjevideoita ja tekstejä jos minkämoiseen metsätyöhön tai metsäasiaan, ja niihin kannattaa perehtyä. Ainakin metsälehti tuottaa hyviä videoita. Muutamia tärkeitä ohjeita, joita nappasin ennen työskentelyä:

  • taimien oltava sulia, ja niiden kastelusta tulee huolehtia, jos istutus ei tapahdu heti (tästä myös kyselin puhelimitse, kun soittivat ja ilmoittivat, koska taimet toimitetaan)
  • riittävän kosteuden voi testata – puristamalla paakkua vettä pitäisi valua
  • käytä suojahanskoja (taimet käsitelty tukkimiehentäitä vastaan)
  • voi testata hellästi nykäisemällä taimesta, että taimi on riittävän syvällä/hyvin jalalla paineltu. Siellä missä maa oli erityisen pehmeää, huomasinkin, että taimi saattoi lähteä hyvin kepeästi irti. En ollut riittävästi painellut maata sen ympäriltä. Ei muutakun uudestaan istuttamaan se taimi siis

Pottiputket (joilla taimia istutetaan) ja taimivakat (joissa taimia kannetaan mukana) saatiin lainaan UPM:ltä, josta olin tilannut taimet. Näitä kannattaakin kysyä eri toimijoilta lainaan, vaikka yksien ostaminenkin saattaa olla järkevää, jos tulevaisuudessakin istuttamista tulee.

Metsänuudistamisvelvoite tulee ihan laista, ja se täyttyy käsittääkseni siinä vaiheessa, kun riittävän tiheä taimikko on noin puolimetrinen korkeudeltaan. Ja aukon ollessa 0,3 ha tai enemmän, on istutettava uusia taimia. Tämä siis tarkoittaa, että on seurattava taimien menestymistä jatkossa. Myös taimikonhoito on velvoite, ja tähän mennessä olemme käyneet heinäämässä taimet tänä syksynä. Siitä myöhemmin lisää 🙂 Nämä kaikki työt voi siis toki tilata ammattilaisilta myös, ja kulut voi vähentää metsäverotuksessa. Kaiken kaikkiaan istutus oli ihan mukavaa puuhaa, vaikka maasto olikin haastava!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: