Kevään savottapuuhat
Pitkän talven jälkeen liiteri on tyhjentynyt kiitettävästi. Tuossa talven aikana meille vahvistui ajatus siitä, että tänä keväänä tehdään polttopuita sen verran paljon, ettei ihan joka vuosi tarvitsisi stressata puuhommien takia. On nimittäin yllättävän raskasta puuhaa opettajan ja tutkijan töiden ohella, vielä kun tavoitteena olisi myös saada vapaa-aikaakin (eikä viettää kaikkea vapaa-aikaa puuhommissa, joka vuosi). Jospa…
Leipätyöni tutkijana – mitä on soveltava kielentutkimus
Uuden vuoden 2023 sekä blogin uuden ilmeen kunniaksi päätin avata tämän vuoden postauksella, joka kertoo taas vähän lisää minusta. Kerron tänään, mitä teen työkseni käytännössä, sillä se herättää todella usein kysymyksiä. Mitä on soveltava kielentutkimus? Tähän en tietenkään voi antaa tyhjentävää vastausta, mutta pyrin kertomaan ihan perusajatukset mahdollisimman selvällä ja ymmärrettävällä suomen kielellä, ilman turhaa…

Loppuvuoden suppatarhakuulumisia
Täällä joululoman alkaessa taas ihmettelen, mihin tämä syksy oikein meni. Aikaa on kulunut taas liikaa edellisestä päivityksestä, joten tässä vähän meidän loppuvuoden kuulumisia tiivistetysti. Aloitetaanpa siitä, mihin edellinen postaus jäi – eli traktoriremontista. Traktori takaisin katkaisuhoidosta Havaittiin tosiaan natikan öljynvaihdon jälkeen, että öljyä vuotaa reilusti jostain, mistä ei kyllä pitäisi. Saatiin konsultaatioapua naapurin isännältä sekä…
Kesäkuulumisia
Heinäkuun viimeinen päivä. Niin se kesä vaan hurahti taas – tuntuu, että tänä vuonna entistä nopeammin! Vaikka onhan tässä vielä loppukesää jäljellä, huomenna alkavista töistä ja ”syksyn kuvioista” huolimatta. Kevät oli erittäin työntäyteinen, eikä voimia riittänyt valitettavasti blogin rustaamiseen. Kertaanpa kuulumisia nyt kerralla sitten. Toukokuu tohinaa täynnä Toukokuu oli aika kiireinen, joten meni loppukuuhun, että…
Metsätalouden tappio ei ole rappio
Taas eletään veroilmoitusten aikaa – suuri osa metsänomistajista on jo helmikuun viimeinen päivä palauttanut ilmoituksensa, osalla (kuten maatalouden harjoittajilla) ilmoitusten jättöpäivä on vasta huhtikuussa. Itse jätin kaikki ilmoitukseni alvi-ilmoituksen jättöpäivänä eli helmikuun viimeinen päivä. Ensimmäistä kertaa mulle lävähti tuloksena ruutuun: metsätalouden tappiollinen pääomatulo. Siis mitä, onko alkutuottajan yritystoimintani tappiollista? Kannattaako metsänomistaminen siis ollenkaan? Sinulle, joka…

Elämäni ensimmäinen puukauppa
Hyvää joulukuun ensimmäistä sinulle! ✨ Pitkästä aikaa on hieman isompia uutisia metsäasioiden saralla, sillä eilen otin iso(hko)n askeleen metsänomistajuudessani, kun allekirjoitin ensimmäisen puukauppasopimukseni. Kyseessä oli erittäin pieni kauppa, mutta kuitenkin joka tapauksessa ensimmäinen sopimukseni. Tässä postauksessa avaan tätä prosessia vähän enemmän, sillä kyseessä ei ollut se kaikista yleisin pystykauppa-tilanne, jossa tehdään firman kanssa sopimus tietyn…
Isän ikävä
Mikä olisi parempi päivä kirjoittaa tästä kipeästä aiheesta kuin isänpäivä. Kohta on kulunut kolme vuotta siitä, kun menetin isäni yllättäen. On varmasti sanomattakin selvää, että tämä aika on ollut yhtä tunteiden myllerrystä ja eteenpäin tarpomista metrin lumihangessa. Vaiheita on riittänyt erilaisia. Jotenkin elämä on kuitenkin vain jatkunut, vaikka se on hetkittäin tuntunut epäreilulta ja kipeältä…
Paluumuuttajan fiiliksiä – muuttokuulumisia
Marraskuu valkeni ”uudessa” osoitteessa, sillä muutin nyt virallisesti Topin kanssa saman katon alle Asikkalaan. Siellä on koronan aikaan paljon tullut jo oltuakin. Työnkuvani on ollut ilman koronaakin hyvin itsenäistä, joten etätyö sopii loistavasti tilanteeseeni. Olen niin äärettömän kiitollinen tästä etätyömahdollisuudesta! Vihdoin voidaan asua miehen kanssa saman katon alla, ja etäily saa päätöksensä (ainakin tällä erää).…

Etätyön haasteet – miten irtautua työstä kotona? Ensiapua metsästä
Tätä kysymystä moni on varmaan miettinyt viimeisten miltei parin vuoden aikana. Itselläni työ on jatkossakin pääosin etätyötä – lisäksi väitöskirjatutkijan työ on muutenkin aika yksinäistä. Olen huomannut jo gradua kirjoittaessani, että työstä irtautuminen on välillä tosi haastavaa. Illalla sohvalla tv:n äärellä tai suihkussakin työasiat hiipii välillä mieleen – niin ärsyttävää! Ja siitähän ei seuraa pidemmän…
Hyvää Yrittäjän päivää
5. syyskuuta eli tänään vietetään yrittäjän päivää, ja tämä saikin minut pohtimaan sitä, kuka on yrittäjä ja mikä on oma suhtautumiseni yrittäjyyteen. Metsänomistajia harvoin mielletään yrittäjiksi, mikä on mielestäni harmillista ja erikoista vielä 2020-luvulla. Tässä kirjoituksessa pohdin metsänomistajuutta nimenomaan talousmetsän kannalta, eli kun pääasiassa tuotetaan puuta metsätalouden käyttöön (tonttimetsä on asia erikseen). Tiesitkö, että metsänomistajilla…
Lataa…
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.