Metsätalouden tappio ei ole rappio

Taas eletään veroilmoitusten aikaa – suuri osa metsänomistajista on jo helmikuun viimeinen päivä palauttanut ilmoituksensa, osalla (kuten maatalouden harjoittajilla) ilmoitusten jättöpäivä on vasta huhtikuussa. Itse jätin kaikki ilmoitukseni alvi-ilmoituksen jättöpäivänä eli helmikuun viimeinen päivä. Ensimmäistä kertaa mulle lävähti tuloksena ruutuun: metsätalouden tappiollinen pääomatulo. Siis mitä, onko alkutuottajan yritystoimintani tappiollista? Kannattaako metsänomistaminen siis ollenkaan? Sinulle, joka mietit, kannattaako siis sittenkään metsänomistajaksi ryhtyä, niin tätä ei missään nimessä kannata säikähtää – metsätalouden tappio on nimittäin hyvinkin tavallista ja normaalia!

Mistä tappio muodostuu ja miksi se on normaalia?

Koska metsän kiertokulku ei ole mitään hätäisten hommaa, ei myytävää yleensä ole joka vuosi (ellei kyseessä ole esimerkiksi satojen hehtaarien omistus – keskityn tässä kuitenkin yleisempään tapaukseen kun kyse on ennemminkin kymmenistä hehtaareista). Menoja kuitenkin on yleensä joka vuosi, tai ainakin lähes joka vuosi. Menoihin lasketaan nimittäin esimerkiksi

  • MTK/MHY-jäsenmaksu (jäsenyys ei pakollinen)
  • Metsävakuutus
  • Alan lehtitilaukset
  • Matkakulut (tilalle esimerkiksi tarkistuskäynniltä myrskytuhojen varalta, sahojen vieminen huoltoon tai muut metsänhoitoon liittyvät matkakulut)
  • Bensat raivaussahaan/moottorisahaan
  • Tarvikekulut (viila, teräketju jne.)
  • Metsänhoitoon liittyvät kurssit
  • Tiemaksu (metsätalouden osuus)
  • Puhelinkulut metsätaloudessa (esim. puhelut verottajalle)

Moni näistä kuluista on (lähes) jokavuotinen. Menot vähennetään niiden maksuvuonna, vaikkei tuloja olisikaan. Näin ollen, kun menot ylittää tulot, on tulos tappiollinen kyseiseltä verovuodelta. Kyse on siis lähinnä siitä, miten menot ja tulot ajoittuvat eri vuosina. Jos metsätalouteen olisi tarvetta tehdä isompia hankintoja (sahojen ostoa tmv.), kannattaa ne tietysti ajoittaa sellaiselle vuodelle, jolla on pääomatuloja, jos vain mahdollista.

Tappiosta hyödyt irti

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä tappiollinen tulos vähennetään kuitenkin muista pääomatuloista (itselläni ne ovat käytännössä sijoitustuloja, voisivat olla myös esimerkiksi vuokratuloja sijoitusasunnoista). Mikäli sekin menisi tappiolliseksi, se vähennetään ansiotuloverotuksessa alijäämähyvityksenä. Jos tämä ei ole mahdollista, jää tappio 10 vuodeksi ns. ”voimaan”, ja sen voi vähentää myöhemmin näiden 10 vuoden aikana (lue tarkemmin Verottajan sivuilta metsätalouden tappiollisesta tuloksesta, ks. tuolta myös tarkemmin, mitä vähennyksiä voi tehdä vain, jos tuloja on tarpeeksi, esim. yrittäjävähennys ja hankintatyön arvo). Eli metsätaloudessa syntyneen tappion voi vähentää eikä siinä mielessä metsätalouden menot mene siis mitenkään ”hukkaan”, vaan hyödyt niistä muiden pääomatulojen tai ansiotulojen verotuksen kohdalla. Menot kannattaa siis ehdottomasti vähentää, vaikkei olisikaan tuloja!

Itselläni oli tosiaan puunmyyntituloja siitä loppuvuoden pienestä hankintakaupasta, mutta menot ylittivät kuitenkin tulot loppupeleissä. Vähennyksiä oli poikkeuksellisen paljon viime vuonna. Tähän liittyen haluankin antaa varoittavan esimerkin noista kuittien säilytyksistä… Ennen kuin laitoin ilmoitukset menemään, ajattelin käydä katsomassa vielä auton hansikaslokerosta, jos sinne olisi jäänyt joku kuitti. No olihan siellä – numeroista sai juuri ja juuri vielä selvää! Lisäksi löysin vanhasta lompakosta kuitin pienkonebensalle ja teräketjuöljylle. Yhteensä nämä löydöt olivat puhtaasti n. 8 € arvoisia – niiden löytyminen vähensi siis sen alvin määrää 8 eurolla, joka minun tuli maksaa verottajalle puun myynnistä. Lisäksi toki veroton hinta meni vähennyksiin. Kuiteista kannattaa pitää siis huoli (parempi huoli kuin minä pidin)! Luulen, että joku bensakuitti jäi kadoksiin… Joten teen taas tämän lupauksen, tänä vuonna pidän kuiteista heti huolta!

Jos tappiollinen tulos säikäyttää – ei siis hätää! Tulee myös se verovuosi/ne verovuodet, kun tulot saattavat nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Kokonaisuutta ajatellen metsätalouden tulos on siis varmasti plussapuolella, mutta tämä alkutuotannon laji vaatii kärsivällisyyttä. Metsänomistajalla ne tulot kun vain tuppaavat tuon metsätalouden luonteen vuoksi kasautumaan tiettyihin vuosiin, ja ”tuotanto” on myös sukupolvet ylittävää toimintaa. Tulokseen vaikuttaa luonnollisesti se, kuinka paljon metsäänsä panostaa (tekeekö itse vai ostaako palvelut, onko MTK:n jäsen, millainen metsävakuutus jne.). Valintojahan tämäkin toiminta on täynnä. Koen itse, että kaikki menot ovat satsaus aina lopulta niihin potteihin tulevaisuudessa, ja tappiollinen tulos on vain yksi verovähennys muiden joukossa. Mistään isoista tappioistahan ei ole kyse yleensä, ellei ole isoja hankintoja tmv.

Ressukin sanoo, että ota rennosti! Tilipäivä tulee ja se on sitten muhkeempi.

Ei muuta kuin seuraavia vuosia ja tulevia tappioita tai positiivisia tuloksia kohti! 🌳🪵

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: