Kesäkuulumisia

Heinäkuun viimeinen päivä. Niin se kesä vaan hurahti taas – tuntuu, että tänä vuonna entistä nopeammin! Vaikka onhan tässä vielä loppukesää jäljellä, huomenna alkavista töistä ja ”syksyn kuvioista” huolimatta. Kevät oli erittäin työntäyteinen, eikä voimia riittänyt valitettavasti blogin rustaamiseen. Kertaanpa kuulumisia nyt kerralla sitten.

Toukokuu tohinaa täynnä

Toukokuu oli aika kiireinen, joten meni loppukuuhun, että päästiin tekemään ensi talvelle lisäystä leivinuunipuihin. Tein jopa työpäivän päätteeksi näitä hommia, sillä sen verran kiireistä oli toukokuussa. Rakennettiin ensin uusia kehikoita lavoihin, joihin pinottiin sitten valmiit puut. Tähän tyyliin meillä on aiemminkin tehty, joten helppoa oli toistaa samaa kaavaa – tämä myös säästää aikaa ja vaivaa, kun saa traktorilla siirrettyä suoraan syksyllä kuivaamasta esim. liiteriin. Neljä lavaa ehdittiin keväällä tehdä – riittävästi ensi talven varastoja täydentämään. Miten tämä elämä onkin niin kiireistä? Mulla oli yli viikonlopun kestänyt työmatkakin toukokuussa, joten se kuukausi tuntui hujahtavan hetkessä ohi.

Taukojätskit suoraan jäätelöautolta.

Toukokuussa osallistuin myös naismetsänomistajien verkostoitumispäivään Kuhmoisissa – päivä oli juuri sitä, mitä olen kaivannutkin! Meitä oli iso joukko mukana erilaisin taustoin, ja oli todella mukava keskustella muiden kanssa. Saatiin myös nauttia parista luennosta, joista toinen keskittyi metsätalouden taloudellisen tuoton kehittämiseen ja toinen Aalto-yliopistossa tehtäviin tutkimuksiin puuinnovaatioihin liittyen (erityisesti tekstiiliteollisuudessa). Spinnova on itselleni tuttu yritys, ja heidän osakkeisiin olen itsekin sijoittanut. En tosin tiennyt, että näitä tekniikoita on useampiakin tekstiiliteollisuudessa, ja siten myös hankkeita – mieletöntä! Opittiin myös, että tulevaisuudessa jopa teräs voitaisiin korvata vieläkin vahvemmalla aineksella – puulla!

Kuhmoisten Päijälästä löytyy patikoijille mielenkiintoinen Sysipatterin luontopolku, joka on mukava 3 km pätkä (sopii tällaiselle pienten matkojen ystävälle erinomaisesti). Matkan varrelle sattui jos jonkinmoista metsätyyppiä, jopa kahdenlaista suota, ja matkan varrella olleet infotaulut antoivat pohtimisen aihetta ja opettivat paljon. Suosittelen vahvasti poikkeamaan tällä harvinaisen monipuolisella luontopolulla. Päivän päätteeksi käytiin tutustumassa Ruokolan Puuhun, joka on paikallinen puusepän verstas. Todella mielenkiintoinen ja opettavainen päivä! Enkä muuten tavannut yhden yhtä miestä koko päivän aikana. Ei sillä, että vastustaisin miesten läsnäoloa, mutta se oli osoitus siitä, minkä puolesta moni meistä on joutunut taistelemaan: kyllä naisetkin voi ja osaa. Kaikki oppi tuli naisilta ja toisiltamme, mikä on upeaa! Ja ajattelin taas, että ilman tätä blogia, ja erityisesti sen instagram-tiliä, en olisi välttämättä löytänyt tätä porukkaa ja päätynyt tuohon metsäpäivään. Muutenkin tänä kesänä olen erityisesti ajatellut kiitollisena sitä, että olen näiden tilien kautta löytänyt mahtavia uusia tyyppejä, joiden kanssa jutellaan instagramissa usein muustakin kuin metsäasioista! Ihan mieletöntä ollut tutustua niin online kuin kasvokkainkin uusiin ihmisiin, ja toivon, että jatkossakin tavataan ja vaihdetaan kokemuksia ja ajatuksia. 🙂 Jos et ole vielä käynyt kurkkaamassa, niin instagramissa jaan myös enemmän kuvia ja videoita, joten jos ne kiinnostaa, kannattaa ottaa seurantaan: https://www.instagram.com/suppatarhablogi/?hl=fi

Toukokuussa pääsin osallistumaan vihdoin ensimmäistä kertaa metsänomistajakyselyyn! Kyseessä oli ilmastotuuppaus-kysely, jossa selvitettiin metsänomistajien ilmastonäkemyksiä. Mielenkiinnolla odotan uutisia tuloksista.

Kesäkuussa nautittiin

Kesäkuun alussa saatiin vihdoin ennen ystäväpariskunnan viikonloppuvierailua meidän parveke kuntoon – olen pitkään haaveillut lavasohvasta sen helppouden ja kierrätysarvon vuoksi. Päällysteet sohvaan ostettiin, joten ihan pelkästä kierrätys-/diy-sohvasta ei ole kyse. Selvisi, että parvekkeemme oli kuin tehty lavasohvalle, sillä lava sopi sinne juuri ja juuri. Saatiin hukkaneliöt tehokkaaseen käyttöön. Sohvalta on ihana katsella Vesijärvelle. Puusta on kyllä moneksi!

Kesäkuussa käytiin Topin kanssa ensimmäisen hääpäivän kunniaksi pienellä reissulla Tallinnassa. Kohokohtana oli häissä suljetun laatikon avaaminen – tuo laatikko oli täynnä häävieraiden viestejä, avioliittovinkkejä jne. Oltiin todella tyytyväisiä, että otettiin tuo ohjelmanumero! Oli aivan ihanaa palata häiden tunnelmiin, ja lukea kauniita läheisten kirjoittamia viestejä tippa linssissä! Nämä säilytetään. Suositellaan erittäin lämpimästi tällaista ohjelmanumeroa häihin – me luonnollisesti naulattiin laatikko kiinni häissä, mutta toki viestit voi myös työntää pulloon tai muuhun astiaan!

Heinäkuun monet puolet

Todettiin tässä kesällä, että meidän parvekkeella ei kannata kasvattaa juurikaan mitään. Ostettiin ilmastointilaite, sillä asuntomme lämpenee erittäin herkästi jo melko aikaisin keväällä, kun ilmat alkaa lämpiämään. Mun pitäisi pystyä tekemään töitäkin, joten vaihtoehtoina oli kokeilla ilmastointilaitetta tai hankkia suoraan ilmalämpöpumppu. Ilmastointilaite auttaa, mutta poistoilmaputki kun puskee parvekkeelle todella lämmintä ilmaa, kasveille tämä näyttäisi olevan liikaa. Tomaatit ovat pärjänneet kasvusäkissä kastelualtaan päällä, mutta mansikat ja dahlia eivät selviytyneet. Luovutinkin niiden suhteen aika pian. Onneksi tänä kesänä saatiin maalle uusi ja hyvä kasvihuone, joten sieltä saadaan jatkossa satoa.

Heinäkuussa käytiin Taste of Häme – avoimet maatilat -tapahtumassa kolmella eri maatilalla Päijät- ja Kanta-Hämeessä. Syötiin mielettömän hyvät burgerit Keinuhongan tilalla Padasjoella ja ostettiin jauhelihaa mukaankin – todettiin, että paremman ja tuoreemman makuista lihaa saa hakea! Näin rahat lihasta meni myös sinne minne kuuluukin, eli tuottajalle. Tästä tuli erityisen hyvä mieli, ja jatkossakin halutaan ostaa suoraan tuottajilta niin paljon kuin mahdollista. Reko-ryhmät facebookissa on tähän hyvä, suosittelenkin niitä kaikille! Niiden kautta saat ostettua suoraan tuottajalta (lue lisää: https://aitojamakuja.fi/reko/).

Heinäkuulle suunniteltu metsähomma oli hakea isoja pöllejä metsästä, joita Topi keväällä sahasi tuulenkaadosta. Laskettiin, että kuusi oli yli 30 m. Läpimittaakin oli siis aikalailla tyvipään pölleillä… Tämä oli meidän ensimmäinen isompi urakka kauempana metsässä, ja avuksi tarvittiinkin peräkärry. Kippaaminen ei heti onnistunut, mutta tällä kertaa osattiin itse lisätä hydrauliöljyä ja hommahan hoitui sen jälkeen helposti!

Syksy täynnä remontteja

Valitettavasti pari viikkoa sitten ilmeni, että uudemmassa natikassa on jotain vikaa. Todennäköisesti joudutaan katkaisemaan, joten mikään ihan pieni remontti ei ole kyseessä. Toivotaan, että ongelma ja sen ratkaisu olisi suhteellisen helppoja hoitaa. Mahdottoman iso ja kallis traktoriremppa ei houkuttelisi juuri nyt… Syyskuussa meidän asunto on putkiremontin alla (onneksi vain sukitus), ja lähdemme sitä pakoon maalle pariksi viikoksi. Syksy on siis kunnon remonttisyksy, jolta toivotaan maltillisia kustannuksia ilman suurempia yllätyksiä 🙂

Mahtavaa ja metsäistä syksyä Sinulle – nautitaanhan metsän antimista. Mustikkavuosi näyttää hellivän, ja kantarellejakin tuntuu ainakin somen perusteella löytyvän hyvin 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: