Työnjako metsäasioissa

Kirjoitin viimeksi naismetsänomistajuudesta päällimmäisiä tuntoja, ja siihen liittyen koin myös tarvetta avata vähän meidän työnjakoa. Sillä vaikka puhuinkin päätöksenteosta ja omistajuuden tunnustamisen tärkeydestä sukupuolesta riippumatta, olemme mieheni Topin kanssa kova tiimi, joka yhdessä ratkoo ongelmia. Milloin kyseessä on traktorin peräkoukun lukittuminen tai jonkin työn hoitamisen organisoiminen – pohdimme aina yhdessä, miten olisi järkevää edetä asiassa. Yhdessä myös teemme töitä. Toki meillä on myös omia hommia, joita teemme. Tilan uuden leivinuunin ollessa entistä pienempi, hoitaa Topi valmiiden halkojen sahaamisen lyhyemmiksi, ja tekee sitä joskus viikollakin töiden jälkeen. Minä puolestaan olen ollut toistaiseksi se, joka on ollut raivaushommissa. Yhdessä kuitenkin päätämme, mitä hommia tulisi tehdä, mikä on prioriteetti ja miten ne teemme. Meille on ollut alusta asti tärkeää toimia yhdessä, sillä se on antanut voimia vaikeina hetkinä, kun hommat on vain kaiken keskellä täytynyt jotenkin tehdä. Topi on myös maaseudulta kotoisin ja tykkää touhuta maaseudun hommia. Mulla on käynyt uskomaton onni, kun Topin löysin!

Siirrettiin kuivuneita halkoja liiteriin. Toinen ajoi traktoria ja toinen pinosi – välillä vaihdettiin osia. Vaihtelu virkistää! 😊

Ainakin toistaiseksi moottorisahahommat ovat Topin heiniä; olen ollut ihan tyytyväinen raivaushommaan, sillä siinäkin saa nähdä oman käden jäljen ja kuntokin (toivottavasti) kohoaa. Paperityöt taas ovat minun hommaani jo omistajuuden vuoksi, mutta on Topi kyllä sanonut, ettei hän ikinä haluaisi yrittäjäksi juuri noiden kaikkien paperihommien vuoksi. Toki tässä on ollut paljon lisäkoukeroita ja ylimääräisiä paperihommia perimisen vuoksi, joita olen Topille vuolaasti itkenyt ja valitellut niiden hankaluuksien takia. Mutta onhan noissa tosiaan muutenkin omat juttunsa, muistiinpanovelvollisuudet jne. Ns. ”oikeilla yrityksillä” tietysti vielä laajemmassa mittakaavassa. Olen kuitenkin selittänyt Topille perusjuttuja, sillä koen, että hänenkin on hyvä olla niistä edes jokseenkin kärryillä. Ainakin sillä tasolla, että mitä veroilmoituksia on tehtävä, mitä vähennyksiä voi tehdä (että hän muistaa säilyttää kuitit, näistä myönnän olevani joskus vähän natsi 😁) ja miten alv-hommat menee. Ihan täysin mielenkiinnon ja halun mukaan Topi saa olla kaikessa toiminnassa mukana.

Vaikka koenkin sen tärkeäksi, ettei omistajuuttani/tekemistäni vähätellä sukupuolen, työn tai muun turhan seikan vuoksi, on minulle tärkeää toimia arjessa yhdessä, tiiminä. Kesäkuussa saankin astella alttarille tuon komean ’metsurimieheni’ kanssa 😉

Päätinkin tähän loppuun vielä repästä, ja kysäistä parit kommentit Topilta:

Millaiseksi koet meidän työnjaon metsäasioissa, tai ylipäätään tilalla tehtävissä hommissa? Tasapuoliseksi. Yhdessä tehdään ja katotaan.

Mikä on sinun lempipuuhaasi meillä maalla? Tosi vaikea sanoa. Semmoset työt on mukavia, missä homma lähtee luistamaan.

2 vastausta artikkeliin “Työnjako metsäasioissa”

  1. Kiva lukea metsänomistajuudesta ja maaseudun hommista naisnäkökulmasta, kiitos siitä! Meilläkin jakautuu hommat miehen kanssa aika tasan. Tosin hän on hieman enemmän innostunut noista traktoreista ja niiden huoltoon liittyvistä jutuista. Nytkin hänellä on kiikarissa joku uusi New Holland traktori, vaikka pihassa on jo jos jonkunmoista konetta!

    Tykkää

    • Hei Satu, kiitos kovasti palautteesta! Mahtava kuulla, että kirjoitukset löytää yleisönsä 😊 Sitä kun on miettinyt, tavoittaako tämä blogi kiinnostuneita. Kiitos siis kovasti, kun kirjoitit! Ja tosi kiva kuulla miten muilla työnjako menee! Siellä on selvästikin innostuttu traktoreista oikein kunnolla, hieno juttu! 😊 meillä on vielä opettelua traktoreiden kanssa, varsinkin jos yhtään mitään monimutkasempaa pitää niillä tehdä. Onneksi saadaan lähipiiristä apuja 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: