”Otan kuitin, kiitos, menee verotukseen” – veroilmoitusten teko

Kaupan kassalla aikanaan työskennellessäni muistan kuulleeni satoja kertoja kuittia tarjotessani asiakkaalta: ”en mä sil mitään tee, ei taida mennä verotukseen, hahah”. Tuo vitsi alkoi kyllästyttää aika rankasti. Mutta voi pojat, nyt mulla itsellä hyvin moni kuitti todella menee verotukseen! Ja ihan naurattaa, kun olen nyt tarkkana, että saan kaikesta oleellisesta kuitin. 😀 Enkä koskaan ole kiinnittänyt kuiteissa sen kummemmin huomiota verottomaan hintaan, arvonlisäveroon sekä verolliseen hintaan. Nyt se on tärkeintä kuittien kanssa pelatessa. Niin se elämä muuttuu.

Nyt on tosiaan taas se aika vuodesta, kun rustaillaan veroilmoituksia. Olen huojentunut, kun enää tarvitsee huolehtia vain omasta, eikä kuolinpesän. Siirtymäasiat on hoidettu, ja asiat yksinkertaistuivat sen myötä. Kirjoitan nyt omasta näkökulmastani, miten veroilmoitusten teko tänä vuonna sujui, ja mitä ajattelen ylipäätään esimerkiksi niiden vaikeudesta. Vaikka samalla tulee varmasti jotain vinkkejäkin, suosittelen ehdottomasti tsekkaamaan myös virallisempia sivustoja (postauksen lopussa muutamia vinkkejä). Koska vuokraan peltoja ja teen täten myös maatalouden veroilmoituksen, on eräpäiväni hieman pidemmällä kuin pelkillä metsänomistajilla. Arvonlisäveroilmoitus on tehtävä kuitenkin helmikuun loppuun mennessä (pyhäpäivän vuoksi tänä vuonna 1.3. mennessä), joten samalla vaivalla kannattaa kyllä ehdottomasti tehdä kaikki kolme ilmoitusta.

Arvonlisäveroilmoitus 2020 – mikä ihmeen alv?

Kaikille arvonlisäverovelvollisille tärkeintä on muistaa tehdä ilmoitus ja maksaa alvit ajoissa. Kyseessä on oma-aloitteinen vero, ja siksi sanktiotkin voivat olla tiukempia, jos ilmoituksia ei tee. Maksaminen onnistuu kätevästi omaveron kautta. Toisinaan käy niin, että jää saamapuolelle, kuten minulle kävi tänä vuonna. Arvonlisäveropalautus tulikin tililleni yllättävän pian, n. 4 päivän päästä ilmoituksesta (en tiedä, mikä käytäntö näissä ajallisesti on). Perusidea alv-velvollisille on siis se, että kaikkeen myymääsi lisätään 24 % alv, jonka ostaja (kuten metsäfirma) joutuu maksamaan valtiolle. Tämä vero kulkee siis sinun kauttasi. Eli älä erehdy luulemaan koko tilille tipahtavaa summaa omaksesi, vaan huomaa aina loppumittaan (tai kuittiin) merkitty alv-osuus. Tämän maksat siis verottajalle – yleensä metsänomistajien kausi on vuosi, ja tällöin ilmoitus ja maksu tapahtuu helmikuun lopussa. Alv-velvollisuuden raja on vuoteen 2020 asti ollut 10 000 € tulot tilikauden aikana, tästä vuodesta 2021 eteenpäin tuo summa on 15 000 €. Tällöin sinun siis tulee ilmoittautua alv-velvolliseksi, muutoin se on vapaaehtoinen. Syy, miksi arvonlisäverovelvollisuus kannattaa, vaikkei se sinua pakollisena koskisikaan, on seuraava: voit vähentää kaikista metsätalouteen liittyvistä ostoista muodostuvan alv-osuuden myynnin alveista. Jos myyntejä ei ole, kuten minulla vuonna 2020, mutta ostoja sen sijaan on, saat siis verottajalta tämän summan (metsätalouteen liittyvien ostojen alvit yhteensä) tilillesi takaisin. Tai toki silloin, jos menojen alvit ylittää myyntien alvit. Tämä tarkoittaa sitä, että parhaimmillaan yksi kuitti on usean euron, ellei jopa satojen eurojen arvoinen. Jos olet alv-velvollinen, ilmoitat veroilmoituksissa siis aina verottomat hinnat (koska alv on käsitelty jo omassa ilmoituksessaan). Jos taas et ole alv-velvollinen, ilmoitat aina veroilmoituksissa alvilliset hinnat. Tässä kuitenkin hyöty on pienempi, sillä vähennykset vähentävät verotettavaa tuloa, eikä tule suoraan samoina euroina takaisin (kuten alvin kohdalla). Tämän vuoksi omasta mielestänikin arvonlisäverovelvollisuus yleensä kannattaa. Tänä vuonna sain satoja euroja takaisin, sillä maanmuokkaus, taimitilaus sekä sahojen huollot olivat kalliita investointeja, joiden alv-osuuskin nousi täten melko merkittäväksi.

Metsätalouden tulot 2020

Vaikkei myyntejä vuonna 2020 ollutkaan, on minulla kuitenkin verotettavaa tuloa. Vuonna 2019 sain puukaupasta tuloja, muttei menoja ollut juurikaan. Menoja oli tulossa metsänuudistamisen vuoksi seuraavina vuosina, joten menovaraus osoittautui järkeväksi ratkaisuksi. Menovarauksen avulla siirsin vuoden 2019 verotuksessa maksimin, 15%, verotettavaksi vuodelle 2020. Menovarauksen ideana on tasoittaa ajallisesti verotusta niin, että osa pääomatuloista kohdistuisi samaan vuoteen menojen kanssa, joita tulee usein metsänuudistuksesta seuraavina vuosina. Verot on siis loppupeleissä samat, mutta tuloista voi maksimissaan 15 % siirtää verotettavaksi tulevina vuosina (huom! ei voi siirtää loputtomiin, vaan pohjoisessa Suomessa viim. kuudentena vuonna ja muualla viim. neljäntenä vuonna nämä on tuloutettava). Käytännössä menovarausta kannattaa käyttää, jos ei halua yhtenä vuonna maksaa kaikkia pääomatuloveroja, ja etenkin, jos metsänuudistusta tai muita metsätalouden menoja on luvassa tulevina vuosina. Meillä oli paljon menoja vuonna 2020: metsänuudistamisen lisäksi uutena metsänomistajana oli tehtävä tiettyjä hankintoja, joten maksimimäärän menovaraus oli järkevää. Tämän tuloutin nyt tänä vuonna kokonaan pois.

Metsätalouden menot 2020

Yleiskuvan luomiseksi ajattelin kertoa lyhyesti ja karkeasti, mitä menoja viime vuonna on ollut, sillä siinä samalla avautuu myös se, mitä hankintoja on uutena metsänomistajana tullut tehtyä. Ihan kaikki ei tässä listassa välttämättä ole.

 • Työhousut
 • Turvakengät
 • Viiltosuojahanskat
 • Suojalasit
 • Metsurinkypärä
 • Raivausvaljaat
 • Raivausbensat
 • Viilat
 • Moottorisahan teroitusteline
 • Onkivapa (mitataan taimien määrää)
 • Istutushanskat
 • Kuusentaimet
 • Maanmuokkaus
 • Aarre-lehden tilausmaksu, Metsälehti
 • Metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu
 • Metsävakuutuslaskut
 • Kahden raivaussahan huollot
 • Metsätalouden matkat

Näistä ylivoimaisesti isoimmat menoerät olivat taimet ja maanmuokkaus, seuraavana tulee raivaussahojen huollot (jotka tuli yllättävän kalliiksi). Myös pienet menot kannattaa laittaa ylös, sillä olen vahvasti sitä mieltä, että ”pienistä puroista kasvaa iso joki”. Tämän huomaa myös arvonlisäverojen puolella, sillä niistä kuitesta voi muodostua sievoinen summa. Olen myös tässä kaiken opastuksen keskellä oppinut, että kaikki tilalle kohdistuneet matkat voi vähentää, jos ne kohdistuvat metsätalouteen. Esimerkiksi myrskyn jälkeinen tarkistusmatka tuhojen varalta on vähennyskelpoinen, samoin toki matkat istutusta varten tai maanmuokkauksen jäljen tarkastamiseksi. Vähennyksiin kelpasi itselläni myös matka tilalle, kun kävimme metsäasiantuntijan kanssa maastossa kiertämässä ja suunnittelemassa tulevia toimia. Opin tänä vuonna myös, että sahojen vientimatkat huoltoon voi vähentää myös! Kaikkea ei tule ajatelleeksi, joten näitä ohjeita eri lähteistä kannattaakin aina lukea. Joka tapauksessa kannattaa muistaa matkojen vähentämisen mahdollisuus, ja pitää tässä asiassa puolensa.

Fiilikset veroilmoituksia tehdessä

Periaatteessa tällä toiminnan määrällä ilmoitukset on helppoja ja melko yksinkertaisia tehdä, kun toimintaa ei tosiaan ole paljon eikä varsinkaan joka vuosi. Lämpimät kiitokset suvun asiantuntijalle, joka opetti nämä kiemurat minulle pari vuotta sitten! Jos näitä juttuja joku nyt kauhistelee siellä, niin ei hätää! Näihin kun tutustuu kerran kunnolla ja pyytää opastusta, niin varmasti alkaa jo valjeta, miten tämä juttu toimii. Näin kävi minullekin, vaikka ensin olin aivan suu auki näiden juttujen kanssa.

Ilmoitusten teko sujui tänä vuonna hyvin. Ainoa harmitus ilmoituksia tehdessä tänä vuonna oli, etten millään ollut löytää maatalouden veroilmoitusta. Meinasin jo luovuttaa. Se oli niin ovelassa paikassa omaverossa, että huh! Löytyi siis kuitenkin. Kauanhan tuo projekti vei aikaa, kun kuitit selvitti ja teki muistiinpanot tuolla kuittimäärällä. Myös ajopäiväkirja/matkapäiväkirja tulee olla ajan tasalla ja vähennyksiin merkittävien matkojen tulee pohjata siihen. Metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksulaskua etsin kissojen ja koirien kanssa, mutta onneksi löytyi… Se on nimittäin iso vähennys! Pitäkää siis huoli kuiteista, minäkin yritän nyt jokaikisen laittaa heti omaan paikkaansa.

Ohjeita metsäveroilmoituksen tekoon

Loppuhuomiot

Tämä postaus oli omasta näkökulmastani karkea katsaus tämän vuoden ilmoituksiin – tarkoituksena oli valaista tätä kautta erityisesti sitä, millaisia hankintoja ensimmäisenä aktiivisena vuonna on ollut (eli millaisia asioita voi vähentää). Tämä ei ole mikään yleispätevä ja kattava ohje veroilmoitusten tekoon, vaan omasta perspektiivistä esitetty esimerkki, miten ilmoitukset voivat tietyssä tapauksessa mennä (ks. yllä linkit ohjeisiin, mikäli kaipaat tarkkoja ohjeita).

Ihanaa perjantaita ja viikonloppua!

Anna-Maija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: