Hyvää Yrittäjän päivää

5. syyskuuta eli tänään vietetään yrittäjän päivää, ja tämä saikin minut pohtimaan sitä, kuka on yrittäjä ja mikä on oma suhtautumiseni yrittäjyyteen. Metsänomistajia harvoin mielletään yrittäjiksi, mikä on mielestäni harmillista ja erikoista vielä 2020-luvulla. Tässä kirjoituksessa pohdin metsänomistajuutta nimenomaan talousmetsän kannalta, eli kun pääasiassa tuotetaan puuta metsätalouden käyttöön (tonttimetsä on asia erikseen). Tiesitkö, että

  • metsänomistajilla on pääsääntöisesti oma y-tunnus, jolloin yhtiömuotona on yksityinen elinkeinonharjoittaja ja toimialana metsänhoito
  • metsänomistajia kutsutaan metsätalouden harjoittajiksi (https://www.ytj.fi/index/ilmoittaminen/perustamisilmoitus/maatalousyrittaja_ja_metsanomistaja.html)
  • metsätalouden tulot verotetaan kuitenkin henkilökohtaisessa verotuksessa, ja verotuskausi on pääsääntöisesti kalenterivuosi
  • sekä metsätalouden että maatalouden harjoittajien kohdalla verottaja huomioi verotuksessa yrittäjävähennyksen 5 % automaattisesti
  • mikäli metsätalouden tulot ylittävät vuodessa 15 000 €, olet velvollinen ilmoittautumaan alkutuottajana arvonlisäverovelvolliseksi. Tämä tarkoittaa, että kaikesta myymästäsi (polttopuut, pysty- tai hankintakaupat, joulukuuset jne.) maksat 24 % arvonlisäveron verottajalle. Vastaavasti voit vähentää näistä alveista metsätalouden ostoista (työvälineet, työvaatteet, metsänhoidon palvelut jne.) muodostuneet alvit. Vaikkei tulot ylittäisikään tuota summaa, voit aina vapaaehtoisesti hakeutua alv-velvolliseksi ja saada täten verotuksessa etua.

Monessakin mielessä verottaja kohtelee metsänomistajia siis yrittäjinä (yllä vain joitakin yleisimpiä seikkoja, erojakin on enemmänkin, tässä ei kattavaa listaa). Miksi laajemmin yhteiskunnassa on vaikea mieltää metsänomistajuutta yrittäjyydeksi? Liittyykö se sanaan metsänomistaja – sehän on vain joku, joka omistaa jotain ja myy sitä, jos sille päälle sattuu? Tai kenties se johtuu siitä, että suurin osa työskentelee palkansaajana ihan jossain muualla, eikä saa metsästä elantoaan. Olisiko kyse sitten sivutoimisesta yrittäjyydestä? Kolmas syy voi olla, että todella moni jättää metsänsä oman onnensa nojaan, eikä ns. työskentele siellä/sen eteen mitenkään? Nämä ovat mielestäni kyllä hyviä ja ymmärrettäviä syitä, enkä näe itsekään, että elantonsa jollain alalla yrityksensä muodossa hankkiva olisi täysin sama asia kuin palkansaajana toimiva tavallinen metsänomistaja. Pointtini onkin, että yrittäjyyttä on kuitenkin monenlaista, ja tähän suuntaan on menty myös kevytyrittäjyyden tultua suosituksi yrittäjyyden aloitusmuodoksi. Miksei siis metsätalouden harjoittaja, ihan tavallinen metsänomistaja, voi olla yhdenlainen sivutoiminen yrittäjä?

Olen pohtinut paljon sitä, millaiseksi itse miellän oman yrittäjyyteni tai metsänomistajuuteni. Näen yrittäjyyteni tavallaan ”pöytälaatikkoyrityksenä” positiivisessa mielessä: aina, kun on puunmyyntiä tai metsätalouden ostoja, kaivan y-tunnukseni esiin ja toimin sen kanssa. Rahan liikkumisessa ja verotuksessa joudun huomioimaan aina arvonlisäverovelvollisuuteni, eli sen, että kaikki tilille tipahtavat tulot eivät ole minun, vaan siinä on myös alv. Siksi en todellakaan miellä itseäni vain myymässä jotain tavallista omaisuutta, kuten vanhaa sohvaa, vaan käsitän sen yrittäjämäisenä myyntitoimintana. Myyn sellaista, jota isäni on hoitanut ja kasvattanut omalla työllään. Sen eteen on siis tehty yrittäjyyteen verrattavissa olevaa työtä, tosin erittäin pitkäjänteistä, josta ei tuloa tule heti eikä huomenna. Mieheni kanssa olemme tehneet jo paljon työtä, kun istutimme uuden kuusikon ja sitä heinäämme (ja myöhemmin perkaamme ja raivaamme). Vaihtoehtoisesti voimme ostaa toki palveluna nämä työt, kuten teimme maanmuokkauksen kohdalla ennen istutusta (maanmuokkaukseen ei rahkeet eikä koneetkaan riittäisi) sekä taimien hankinnassa. Istutuksen jälkeen taimesta kasvavasta puusta huolehtiminen on kuitenkin metsänomistajan vastuulla (ja alkuun istuttaessa laillinen velvollisuuskin). Ehkä miellän itseni tietynlaiseksi yrittäjäksi juuri siksi, että teen itse paljon konkreettisesti työtä metsässä ja omin käsin olen istuttanut tulevaisuuden myytävää tuotetta, eikä kyseessä ole minulle vain jokin omistettava asia, joka myydään kun siltä tuntuu tai rahapula iskee. Se ei vain ole olemassa, vaan sen eteen on jonkun tehtävä työtä (vähintään istuttaa). Toisaalta alkutuottajan eli metsänomistajan kasvattama ja myymä puuaines jalostetaan tuotteeksi myöhemmässä vaiheessa ketjua, oli se sitten esimerkiksi paperi, rakennuspuu tai erilaiset puusta tehtävät innovaatiot. Emme siis niin sanotusti tuota yleensä lopputuotetta kuluttajalle, vaikka onkin merkittävä monen tuotteen mahdollistaja. Poikkeuksena toki ainakin joulukuuset ja polttopuut, joita jotkut metsänomistajat myyvät. Metsänomistajien yritysmahdollisuudet eivät toki kuitenkaan rajoitu vain siihen tukki- ja kuitupuuhun, vaikka usein niin ajatellaan. Pakurikääpä, kuusenkerkät tai kuusenpihka voivat olla mahdollisuuksia lisätienesteihin metsänomistajalle – niiden keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, ja esimerkiksi pakuria voidaan strategisessa mielessä ruveta kasvattamaan.

Harmi, kun horsmia tuskin kukaan ostaa, täällä olis aina näitä hirveän pitkiä tarjolla 😂

Pakko on kuitenkin myöntää, etten alkuun itsekään oikein uskaltanut nähdä itseäni yrittäjänä. Kun minulle tarjottiin Tokmanniin yrittäjien etukorttia, kysyin hämmästyneenä, että minäkinkö voin sellaisen saada?! ”Tottakai, kun sinulla on y-tunnus”. Kai se on tässäkin asiassa niin, että identiteetti kasvaa ja muokkaantuu ajan ja kokemusten myötä. Onhan tuossa metsässä ollut jo niin paljon konkreettista työtä (ja paperityötä), että todellakin koen olevani ja sanon itseäni sivutoimiseksi yrittäjäksi!

Miten sinä koet metsänomistajuuden – koetko, että metsänomistaja voi olla yrittäjä (olematta palveluita tarjoava metsäalan yrittäjä)? Oletko itse metsänomistaja – koetko olevasi ainakin jonkin sortin yrittäjä?

Oli sitten yrittäjä-sanan merkityksestä mitä mieltä tahansa, on metsänomistajien työ (omakätistä tai palkattua) arvokasta ja yhteiskunnallisesti merkittävää – oli metsänhoidolliset tavoitteet sitten tulopainotteisia tai ei. Joka tapauksessa haluan toivottaa hyvää yrittäjän päivää, olet sitten täysipäiväinen yrittäjä, sivutoiminen yrittäjä, pöytälaatikkoyrittäjä tai mikä vaan yrittäjä – millaiseksi itse itsesi miellätkään! ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: